Anne Brontë: Wildfell Hallin asukas
The ten ant of Wildfell Hall, ©1848

Sivuja: 495, ISBN: 951-638-171-5
__________________________________________________________________________________________________


Ostopv: 30.9.2011
Uudelleen löydetty klassikko Kotiopettajattaren romaanin ja Humisevan harjun rinnalle.

Wildfell Hallin asukas
on Helen Grahan, joka pienen poikansa kanssa pakenee entistä elämäänsä, umpikujaan ajautunutta avioliittoaan. Hän on mennyt naimisiin Arthur Huntingdonin kanssa vain joutuakseen todistamaan tämän nopean luisumisen rappiolle. Yritykset auttaa miestä jaloilleen epäonnistuvat, eikä Helenin tunteille löydy vastakaikua, ennen kuin tuttavuus lähinaapurina asuvan Gilbert Markhamin kanssa näyttää lupaavan hänen elämälleen uutta alkua. Huntingdonin läheisenä esikuvana on tiettävästi ollut Brontën sisarusten oma veli, heikkoluonteinen Branwell.

Anne Brontën, kuuluisista sisaruksista nuorimman, asema romaanikirjailijana on pitkään ollut epäselvä. Tunnetaanko hänet yksinomaan sen takia että hänen nimensä on Brontë? Vai ovatko hänen saavutuksensa jääneet Emilyn ja Charlotten nerouden varjoon? Jälkimmäinen käsitys on alkanut saada yhä enemmän puoltajia, ja yksi näyttö tämän alunperin vuonna 1848 ilmestyneen romaanin elinvoimaisuudesta on siitä Englannissa tehty televisiofilmi.

Anne Brontë hallitsee hyvin ajan rauhallisen, täyteläisen kerronnan ja osaa tuoda romaaniin väriä ja uusia ilmeitä vaihtamalla välillä miljöötä ja kuvauskulmaa. Henkilökuvauksessa kiinnittää huomiota hänen kykynsä herkästi tavoittaa rakkauden eri vaiheet ja vivahteet.