Belva Plain: Kultainen malja
The golden cup, ©1986

Sivuja: 552, ISBN: 951-0-14543-2

Ostopv: 8.9.2003

Henrietta De Rivera seisoo kirkuvassa ihmistungoksessa New Yorkin kadulla pitäen tiukasti kädestä pientä sisarenpoikaansa Paulia. Vastapäätä palaa kerrostalo, ja huhu kulkee, että ylimpään kerrokseen on lapsi jäänyt loukkuun. Äkkiä katseet kääntyvät mieheen, joka päättäväisesti raivaa tietään kohti liekkien loimua. Mies on Daniel Roth. Nähdessään nuo jyrkät ja komeat kasvot Hennie aavistaa, että tuosta miehestä on tuleva hänen elämänsä suuri rakkaus. Onneksi hän ei näe niin pitkälle tulevaisuuteen, että tietäisi, miten kirvelevän tuskan tuo mies tulee hänelle tuottamaan.

Kultaisessa maljassa Belva Plain, suosittujen sukutarinoiden, upeiden bestsellereiden luoja kertoo amerikkalaisen juutalaisperheen vaiheista viime vuosisadalta alkaen. Ruusunpunaisena muisteltu Belle epoque samoin kuin ensimmäinen maailmansota liittyvät perheen kohtaloihin kiintoisalla tavalla.

Ne jotka lukivat Plainin Ikivihreän tunnistavat tarinassa useita tuttuja henkilöitä, joskin heistä kerrotaan nyt täysin eri näkökulmasta. Mm. alussa mainitusta Paulista varttuu juuri se sama sympaattinen herrasmies, johon palvelustyttö Anna niin tulisesti rakastui!