Emily Wu & Larry Engelmann: Kuin höyhen myrskytuulessa
Feather in the Storm, ©2006

Sivuja: 384, ISBN: 978-951-20-7798-4


Ostopv: 23.2.2012
EMILY WUN lapsuuden muistot alkavat helteisestä kesäkuun päivästä vuonna 1961. Hän on kolmivuotias tyttö, jota nainen kantaa sylissään kävellessään tietä pitkin. On kuuma, ja nainen on väsynyt. Pölyistä tienvartta rytmittävät multakeot ovat hautakumpuja. Pieni Emily on matkalla keskitysleiriin tapaamaan isäänsä ensimmäistä kertaa elämässään.

Emily Wu varttui kulttuurivallankumouksen ajan Kiinassa. Tuolloin punakaartilaisten sadismi ja fanatismi olivat kiivaimmillaan ja puolueen johto terrorisoi kansaa mielivallallaan. Emily muistelee lapsuus- ja nuoruusvuosiaan vainotun perheen jäsenenä. Hänen tarinansa kautta lukija näkee läheltä Kiinan vallankumouksen kätketyn massatuhon, josta historiankirjoissa on enimmäkseen vaiettu ja joka 1960 - 70 luvuilla jäi pimentoon, kun muun maailman huomio keskittyi Vietnamin sotaan. Emilyn tavoin niin monet muutkin kadottivat lapsuutensa vallankumouksen järjettömään kaaokseen.

Tämän muistelman tapahtumat on kerrottu kirkkaasti lapsen äänellä, mutta tuossa äänessä kuuluu kaikista kärkimyksistä huolimatta vahvuus, nuoren tytön lannistumaton sitkeys, uskomaton elinvoima ja rohkeus.